Posted on 4 Comments

Fiskalizacija za web sajtove – ESIR / VPFR – MINIMUM MINIMUMA

HOLEST E-COMMERCE AUTOMATIZOVANO REŠENJE (ESIR / VPFR) ZA FISKALIZACIJU NA SAJTOVIMA JE U PRIPREMI I BIĆE SPREMNO PRE 30 APRILA. PRIBAVITE SERTIFIKAT (BEZBEDNOSNI ELEMENT) U MEĐUVREMENU AKO VEĆ NISTE. Korisnici naših plathnih modula biće obavešteni mailom kada plugin za fiskalizaciju bude dostupan ili možete posetiti ovu stanu kroz koji dan. 

JA PRODAJEM SAMO PREKO WEB-a. ŠTA JE ZA SAD POTREBNO DA URADIM?

 • na starnici uslova kupovine dodati rečenicu u kojoj se naglašava da fiskalini račun može biti dostavljen kupcu u elektronskom formatu.

KAKO DA NA NAJLAKŠI NAČIN POČNEM DA IZDAJEM RACUNE?

1. SERTIFIKAT SA E-POREZI

Preuzmi bezbednosni element u obiku serifikata sa e-porezi (ako ne znate sta je e-porezi ili se sami  nikad niste logovali na e-porezi to znaci da treba da se obratite Vašem knjigovođi da uradi to za vas).

(podrazumeva se da ste već prijavili neku lokaciju gde vršite delatnost, da bi između ostalog dobili subvenciju, ako niste možete i sad to da uradite)

Skidanje sertifikata:

– logujete se na e-porezi
– odabere se pravni subjekat (ako ih imate više)
– u listingu opcija idite na ESF (na početku liste), dolazi se de recapch-e koju treba proci
– Kada se uđe na TAXCORE portal ide se na Administratcija->Zahtevi za izdavanje bezbednosnoh elemenata
– Klikunuti na dugme “Zahtevaj bezbednosni element”
– Na fromi skroz dole postoji dugme + pod sekcijom “Sertifikati”. Klik na ovo dugme pa uneti lozinku i PAK (ili ostaviti ponuđene vrednosti)
– Kad već ovo radite možete da zahtevate i pametnu karticu ako vam slućajno zatreba. Za to kliknuti na dugme “+” u sekciji pamete kartice.
– Sacuvati zahtev
– Sutra ujutru će u poreskom sanducetu biti PDF sa linkom za prezimanje sertifikata (sertifikat može samo jednom da se skine – posle toga link postaje ne-upotrebljiv. Doduše nije teško pribaviti opet novi ali se čeka opet 1 dan. Ne unositi ovaj link direktno u aplikaciju opisanu u sledećem tekstu jer nećete možda posle lako moći da pronađete sertifikat na svom telefnu ako vam je potreban za druga rešenja. Uredno preuzmite fajl na svom PC-u i postavite ga na neko sigurno mesto.)

2. BESPLATNA ANDROID APLIKACIJA PORESKE UPRAVE

Da bi imali svo sto vam je potrebno za fiskalizaciju pri prodaji na WEB-u (ovo ne zadovaljava sve što Vam je potrebno kao pravnom subjektu) možete koristiti ovu besplatnu android aplikaciju poreske uprave. Ova aplikacija je sertifikovani ESIR i ako se ništa ne promeni u konfiguraciji vezana je na VPFR poreske urave.

Kada instalirate aplikaciju i pritupite joj prvi put traži će vam par dozvola koje je potrebno da prihvatite.

Onda ce prijaviti da nije konfigurisana i traziće da navedete link do .zip fajla sertifikata koji ste dobili u prethodnom poglavlju.

Posto ste već web prodavac sigurno imate bar jedan svoj sajt. Sertifikat iz prethodnog teksta uplodujte na svoj sajt (kao sto uploadujete slike i sl.) i zapamtite link koji fajl dobija posle uploada. Idealno link do fajla prosledite sebi na telefon da bi ka kopirali.  NE ZABORAVITE DA UKONITE SERVIFIKAT SA SVOG SAJTA KADA OVO ZAVRŠITE! 

Taj link unosite u aplikaciju i kada potvrdite tražiće vam PAK. PAK ce nalazi u PDF-u gde je bio i link za sertifikat. Kada unesete PAK i potvrdite sve će biti konfigurisano i vezano na VPFR poreske uprave. Možete da unosite artikle i pravite račune koje ćete slati klijentima.

TO JE SVE ŠTO VAM TREBA DA BI ISPUNILI MINIMUM MINIMUMA ZA WEB PRODAJU – I NIJE KOŠTALO NIŠTA.

3. JA HOĆU DA REŠIM SVE ZAKONSKE ZAHTEVE VEZANO ZA SVOJU FIRMU – ŠTA MI JOŠ TREBA

Zakon propisuje da morate da imate LPFR (lokalni procesor fiskalnih računa) po svakom prodajnom mestu. Da – i ako prodajete samo preko web-a i vama treba bar jedan LPFR.

LPFR hardverski/softverski obično traže pamentnu karticu kao bezbednosni element. Procedura pribavljanja je skoro ista  kao i za sertifikat samo u koristite “+” dugme u  sekciji “Pametene kartice”. Kartica se može preuzeti 3 dana posle pravljenja zahteva. Možete u isto vreme da napravite zahtev za oba tipa bezbednosnih elemenata , cak i za sertifikat, pametnu karticu u L.K. formatu i pametnu karticu u SIM formatu – da bi imali sve moguće opcije.

OPCIJA 1:

Kupiti neki najjeftiniji LPFR hardverski uređaj koji ne morate uopšte koristiti. Uredaji u ponudi su uglavnom ESIR+LPFR. U ovom slucaju provetite koj format pametne kartice ide u njega. Može biti SIM ili kao lična karta.

OPCIJA 2:

Pretplatiti se na neki softverski LPFR.  Mi smo pronašli više opcija . LPFR aplikacije za Windows koštaju od 50EUR/godina pa naviše.

Ako imate potrebu da koristite LPFR onda besplatnu aplikaciju poreske uprave možete vezati na LPFR umesto na VPFR kako je podrzumevano jer i VPFR i LPFR koriste isti SDC protokol. Telefon i računar moraju biti u tom slučaju na istoj lokalnoj mreži. Ima nekih rešanja za LPFR koji ne mogu da rade ovako – pazite na to i izbegavajte u širokom luku LPFR koji ne nudi port na kome može da primi SDC zahtev.

Ako nemate čitać pametnih kartica morate kupiti jedan u lokalnoj prodavnici računarske opreme – uskladite se sa formatom pamente kartice ka za L.K. ili SIM. Takodje ako nemate bilo kakav štampač morate kupiti neki. Zakon ne propisuje format papira za račune.

Kada se pokrene Windows LPFR tražiće vam ili sertifikat ili da pametnu karticu imate u čitaču. U informacijama ćete videti port na kome radi.

Potrebno je da saznate IP računara i ovaj port.  Takođe morate da otvorite ovaj port u windows firewall-u.  Za pomoć oko ovoga obratite se svom dobavljaču LPFR-a.

Ponavljamo još jednom telefon na kome vam je aplikacija i windows na kome radi ovaj LPFR moraju biti u istoj lokalnoj mrezi.

Potrebno je da se obe u opciju CONFIGURE u aplikaciji i da se iskluci prodazumevani VPFR.

Onda treba navesti IP adresu windows računara na kome radi sotverski LPFR i port na kome radi.

Probati kreiranje racuna.

 

 

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Fiskalizacija za web sajtove – ESIR / VPFR – MINIMUM MINIMUMA

 1. cemu tacno sluzi ovaj kod? koji je to tacno problem koji svi LPFR-ovi imaju ?
  ja sam proba sa jednim LPFR-om i radi bez problema i bez ovog gore koda.

 2. Postojao je problem Maja 2022 (probali smo 3 razlicita LPFR-a tada i svi su imali problem ) pa smo mi pisali firmama koje prodaju LPFR kako da ga isprave sto su verovatno i uradili do sad.

  Pozdrav,

 3. Ako imam firmu,tj imam fizicki radnju i imam fiskalni racun da li mi je potreban ovaj plugin?

  Planiram da proizvode okacim i na netu, instaliram vas plugin za WooCoomerce i da korisnici mogu placati online. Kada poruce, poslacu im predracun ali uz prozivod dobice fizicki racun. Da li to tako funkcionise?

  1. Ako prodajete u maloprodaji onda vam treba ESIR koji je vezan za LPFR (bar jedan po radnji – zakon to propisuje zbog eventualnog nestanka interneta). Nas dodatak vrsi digitalno urucenje, tj. ubaci racun u e-mail narudzbine (+ kao PDF prilog) i “thank you” stranu. A moze i naknadno da se posalje mail koji sadrzi samo fiskalni racun. Naravno mozete taj isti racun i da odstampate na stampacu i posaljete na papiru.

   Ako iskljucivo prodajete preko weba onda vam je nas dodatak dovoljan (ukljucuje ESIR vezan na VPFR).

Leave a Reply